بهترین روش های افزایش وفاداری مشتری چیست؟ | مشتری وفادار کیست؟

وفاداری مشتریان چیست

وفاداری مشتری چیست؟ زمانی که یک مشتری بارها از خدمات یا محصولات شما خریداری کند یا به طرق مختلف با برند شما تعامل برقرار کند؛ به معنی وفاداری مشتری به خدمات و محصولات شما است. در اینجا با ما همراه باشید تا با بهترین روش های افزایش وفاداری مشتری آشنا شوید.

فهرست مطالب

تعریف وفاداری مشتری (Customer Loyalty)

وفاداری مشتری (Customer Loyalty) رابطه ای پایدار و ادامه دار است که به واسطه عوامل مختلف بین مشتری و مشاغل ایجاد می شود. وفاداری مشتری میزان تمایلات مشتری به ارتباط مداوم با یک سازمان در مقابل سایر رقبا را نشان می دهد.

اگر بخواهیم تعریف وفاداری مشتری را ساده تر بیان کنیم می توان گفت معیاری برای سنجش احتمال خرید مجدد مشتری از یک فروشگاه، شرکت یا برند خاص است. در واقع یک مشتری زمانی به یک برند یا شرکت وفادار می شود که از محصولات یا خدمات آن برند رضایت کامل داشته باشد و تجربیات مثبتی از خرید کالا یا خدمات یک کسب و کار داشته باشد. 

مشتری وفادار کیست؟

وفاداری مشتریان

شاخص شناخت مشتری وفادار تنها به خرید مکرر وی باز نمی گردد. بنابراین سوالی که اینجا مطرح است این است که مشتری وفادار کیست؟ 

طبیعتا در بازارهای انحصاری، تنها شاخص تکرار در خرید نمی تواند نشان دهنده وفاداری مشتری باشد و مشتری وفادار ویژگی های بسیار بیشتری از خرید مکرر دارد. البته هنوز هم تکرار در خرید یک عامل مهم برای شناخت مشتری وفادار است. 

مهم ترین فاکتور در جذب مشتری و تبدیل آن به مشتری وفادار، ارتباط مکرر از روی آگاهی و آزادی مشتری می باشد. بنابراین نمی توان انتظار داشت که بدون ارتباط موثر و مکرر به واسطه شناخت کامل و محیط رقابتی موجود، بتوان مشتری وفادار داشت. 

زمانی که پایبندی مشتری به یک برند خاص ایجاد شود، آن مشتری به راحتی تحت تاثیر کاهش قیمت رقبا قرار نمی گیرد. مشتریان وفادار حاضرند محصولات یا خدمات با کیفیت را حتی در ازای پول بیشتری خرید کنند. از جمله سایر ویژگی های مشتریان وفادار عبارتند از:

  • به دنبال فروشندگان یا تامین کنندگان دیگر نیستند.
  • تمایل زیادی برای ارجاع خانواده یا دوستان خود به برند مدنظر دارند.
  • پذیرای برندهای رقیب نیستند.
  • حتی در هنگام بروز مشکلات هم به برند خود اعتماد می کنند و همچنان به آن وفادار می مانند.
  • برای بهبود محصولات یا خدمات آن برند بازخورد ارائه می دهند.

وفادارای مشتری و اعتماد مشتریان رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند. به طوری که بر اساس یکی از مطالعات انجام شده حدود ۸۳ درصد از مشتریان، اعتماد را عامل وفاداری خود به برند مورد نظر خود اعلام کرده اند. زمانی که یک مشتری به شرکت یا برند خاصی اعتماد داشته باشد، احتمال خرید وی در آینده بسیار زیاد می شود. 

البته برخی بر این باورند که ارائه پیشنهادات و مشوق های هیجان انگیز مانند کوپن تخفیف، تخفیف برای یک زمان خاص، تخفیف برای اعضای مشتریان و … باعث وفادارسازی مشتری به سازمان می شود.

انواع سطوح وفاداری مشتری

در سیستم وفاداری مشتریان ۴ سطح مختلف وجود دارد که عبارتند از:

  • وفاداری در سطح شناختی (Cognitive Loyalty)
  • وفاداری در سطح عاطفی (Affective Loyalty)
  • وفاداری در سطح رغبت و تعهد (Conative Loyalty)
  • وفاداری در سطح اقدام و اصرار (Action Loyalty)

در ادامه به شرح هر یک از این سطوح در نرم افزار وفاداری مشتریان می پردازیم.

وفاداری در سطح شناختی (Cognitive Loyalty)

وفاداری در سطح شناخت بر مبنای شناخت کافی، منطقی و همچنین عقیده بر برتری یک برند خاص به سایر برندها به وجود می آید. برای مثال ممکن است تعداد مشتریان یک برند خاص بسیار بیشتر از سایر برندها باشد و دلیل آن هم به اصالت و کیفیت بهتر محصولات یا خدمات آن برند برمی گردد. 

وفادارسازی مشتری در این سطح برای تمامی برندها امکان پذیر است اما باید صاحبان کسب و کار به این نکته توجه داشته باشند که مشتریان بر مبنای ویژگی های خاصی به برند آنها وفادار می شوند که به طور مداوم باید در حفظ و ارتقاء این ویژگی ها کوشا باشند.

وفاداری در سطح عاطفی (Affective Loyalty)

برخلاف وفاداری شناختی که کاملا عینی و منطقی است، وفاداری عاطفی کاملا حسی است. در صورتی که مشتریان شما از نظر عاطفی به برند شما وفادار باشند پایبندی بیشتری به نسبت وفاداری شناختی خواهند داشت؛ زیرا این نوع ارتباط و تعامل ریشه در بعد احساسی ذهن مشتری دارد و چیزی فراتر از حس تبادل مالی است. 

وفاداری در سطح رغبت و تعهد (Conative Loyalty)

مشتری در این سطح، علاوه بر مصرف کننده بودن بر اساس رغبت و تعهد، تبلیغ کننده محصولات و خدمات شما نیز می باشد که این موضوع برای برند یا شرکت شما بسیار ارزشمند خواهد بود.

وفاداری در سطح اقدام و اصرار (Action Loyalty)

این سطح از وفاداری مشتری نشان دهنده تعصب بالای مشتری به محصول یا خدمت خاص شما می باشد. برای مثال زمانی که مشتری به محصول مدنظر خود دسترسی نداشته باشد جستجوی خود را جهت دستیابی به آن محصول ادامه می دهد یا از خرید آن صرف نظر می کند اما به هیچ عنوان از محصولات مشابه خریداری نمی کند.

انواع مدل های وفاداری مشتری چیست؟

وفاداری مشتری به محصول

یکی از معروف ترین انواع وفاداری مشتری، وفاداری طولانی مدت مشتری به یک محصول خاص است. برای مثال ممکن است مشتری انواع کرم های آبرسان را امتحان کند اما در آخر محصولی را پیدا کند که تمامی نیازها و خواسته های وی را برآورده می کند و آن را به سایر محصولات ترجیح دهد و سال های سال از آن کرم آبرسان استفاده کند. 

وفاداری مشتری به خدمات

وفاداری مشتری به خدمات در واقع تلاش مشتری در دریافت خدماتی مشابه است. این نوع وفاداری حاصل یک تجربه مشتری خوب است و باعث ایجاد درآمدی ماهیانه می شود. محاسبه میزان مشتریان وفادر به دلیل وجود اطلاعات کافی، کار ساده ای است. 

وفاداری مشتری به برند

یکی دیگر از انواع وفاداری مشتری، پایبندی وی نسبت به برندی خاص است. وفاداری به برند می تواند به دلیل اعتبار برند یا تجربه مشتری مثبتی که وجود آمده است شکل بگیرید. مشتریان ممکن است به تمامی محصولات یک برند وفادار باشند یا اینکه تنها به یک چند محصول آن برند وفادار باشند. 

وفاداری مشتری به توزیع

در واقع مشتریان تنها در صورت دسترسی آسان و موقعیت مکانی یک فروشگاه، برند یا کسب و کاری با آن تعامل برقرار می کنند. برای مثال شما تنها به دلیل نزدیکی به یک فروشگاه زنجیره ای خاص به آن متعهد می شوید و در صورت تعطیلی یا بازگشایی یک فروشگاه دیگر به راحتی می توانید آن را جایگزین فروشگاه قبلی کنید. 

چگونه مشتری وفادار داشته باشیم؟

با اقدامات متعددی می توان مشتریان را به کسب و کار خود وفادار کرد. در واقع زمانی وفادارسازی مشتری اتفاق می افتد که مجموعه ای از اقداماتی که در ادامه آورده ایم عملی شود و تنها یک یا چند اقدام نمی تواند تاثیری در وفاداری مشتری داشته باشد. از جمله اقدامات مهم و ضروری برای ایجاد وفاداری مشتریان عبارتند از:

  • حداقل یک دلیل برای وفادار شدن مشتری داشته باشید: مشتریان به دنبال دلیلی هستند که به یک برند یا کسب و کار خاصی وفادار بمانند. شما به عنوان صاحب کسب و کار می توانید با ارائه کوپن، هدیه و …. باعث وفاداری مشتریان خود شوید.
  • پل های ارتباطی با مشتریان خود داشته باشید: ارتباط پیوسته و مداوم با مشتریان می تواند یکی از دلایل پایبندی مشتریان به کسب و کار شما باشد. برای مثال با ارسال پیامک، ایمیل و … به باشگاه مشتریان وفادار خود می توانید مشتریان خود را در جریان اتفاقات برند و کسب و کار خود قرار دهید.
  • از مشتریان خود نظرسنجی داشته باشید: به احتمال زیاد برای شما هم پیش آمده که پس از دریافت خدمات یا خرید محصول یک نفر برای آگاهی از میزان رضایت شما از خدمات رسانی با شما تماس می گیرد؛ قطعا شما بعد از این تماس به دلیل اهمیت ویژه ای که شما داده شده است احساس رضایت می کنید.
  • ارائه محصول یا خدمت با کیفیت: یکی از فاکتورهای بسیار مهم در وفادارسازی مشتری ارائه محصول یا خدمت با کیفیت است. در صورتی که تمامی موارد بالا را انجام دهید اما محصول یا خدمات شما با کیفیت نباشد نمی توانید مشتریان را به کسب و کار خود وفادار کنید.
نرم افزار اتوماسیون بازاریابی به عنوان بهترین نرم افزار افزایش مشتریان می تواند به تشخیص کاربران وفادار کمک کند.

بهترین راه های افزایش وفاداری مشتری چیست؟

راه های افزایش وفاداری مشتریان

تا اینجا با اینکه وفاداری مشتری چیست؟ مشتری وفادار کیست؟ انواع وفاداری مشتری و اینکه چگونه مشتری وفادار داشته باشیم آشنا شدید در اینجا قصد داریم چند راهکار برای افزایش وفاداری مشتریان ارائه دهیم اما پیش از آن باید بگوییم که برای رسیدن به نتیجه ای موثر و افزایش تضمینی مشتریان وفادار می توان از تجربیات یک آژانس دیجیتال مارکتینگ خوب و تیم های حرفه ای استفاده کرد.

  • به نظرات مشتریان توجه کنید: یکی از راهکارهای پیشرفت در کسب و کار، آگاهی از نظرات مشتریان است. شما می توانید با ارسال ایمیل یا فرم های نظرسنجی به طرق مختلف از نظرات مشتریان خود آگاه شویدبه این نکته توجه داشته باشید که برای قدردانی از مشتریانی که برای نظرسنجی وقت گذاشته اند کد تخفیف یا هدیه در نظر بگیرید.
  • مشتریان وفادار را در اولویت قرار دهید: برای نگهداری مشتریان خود می توانید محصولات و خدمات جدید را در وهله اول به عنوان پاداش وفاداری به آن ها ارائه دهید.
  • مشکلات و نیازهای مشتریان را برآورده کنید: همانطور که می دانید مشتریان ناراضی معمولا نارضایتی خود را با بیش از ۵ نفر در میان می گذارند اما مشتریان راضی کمتر درباره رضایت خود حرف می زنند مگر اینکه منفعتی برای آن ها داشته باشد. با در نظر گرفتن راه های ارتباطی مانند شبکه های اجتماعی، ارسال ایمیل به مشتریان یا بخش نظرات مشتریان از مشکلات و نیازهای مشتریان آگاه شوید و سریعا درصدد رفع مشکلات اقدام نمایید.
  • خدمات منحصر به فرد ارائه دهید: شما باید یک ارزش افزوده منحصر به فرد برای مشتری داشته باشید تا به خرید از شما ترغیب شود. برای مثال می توانید خدمات پس از فروش رایگان و … برای افزایش جذب مشتری و افزایش وفاداری مشتریان ارائه دهید.
  • با مشتریان خود تعامل داشته باشید: زمانی که مشتری مشکلات یا نیازهای خود را با شما در میان می گذارد سریعا در جهت رفع مشکل اقدام کنید؛ اجازه ندهید مشتری شما به دلیل یک مشکل کوچک بارها و بارها با شما تماس بگیرید. به منظور افزایش وفاداری مشتری باید خودتان برای حل مشکلات مشتریان پیش قدم شوید؛ برای مثال شما می توانید با آن دسته از مشتریانی که دیگر خریدی از شما انجام نمی دهند تماس بگیرید و علت را جویا شوید. با این کار شما یک مشتری ناراضی را به مشتری وفادار تبدیل می کنید.
  • از مشتریان خود قدردانی کنید: قدردانی از مشتریان می تواند در افزایش وفاداری مشتریان نقش بسزایی داشته باشد.
  • در دسترس مشتری باشید: راه های ارتباطی خود با مشتری را ساده و وسیع کنید. زمانی که مشتری برای یک تماس ساده زمان زیادی را صرف کند، قطعا تجربه خوبی برای او نخواهد بود و این تجربه ناخوشایند را با دیگران نیز در میان خواهد گذاشت.
  • کیفیت را در اولویت قرار دهید: در صورتی که به صورت مستمر کیفیت محصولات و خدمات شما افزایش پیدا کند به مشتریان این حس را منتقل می کنید که بهترین ها را برای مشتریان خود می خواهید.
  • شناخت کافی بر مشتریان خود داشته باشید: تصور کنید که برندی که از آن خرید می کنید هدیه مورد علاقه شما را برایتان ارسال کند؛ در آن لحظه چه احساسی خواهید داشت؟ مسلما حس خاص بودن به شما دست می دهد و همین باعث افزایش وفاداری مشتری به برند شما می شود؛ بنابراین حتما به علایق و سرگرمی های مشتریان خود شناخت داشته باشید.
  • برای شرکت در نظرسنجی به مشتریان خود هدیه دهید: آگاهی از نظرات مشتریان نقش اساسی در پیشرفت کسب و کار شما دارد. در صورتی که برای مشتریان خود در ازای شرکت در نظرسنجی هدیه ای در نظر بگیرید احتمال اینکه مشتریان بیشتری بازخورد خود را ثبت کنند بیشتر است.
  • شناخت کافی بر بازار خود داشته باشید: دائما باید رقیبان خود را زیر نظر داشته باشید و اقداماتی که آنها به منظور بهبود کسب و کار خود انجام می دهند، پیگیری کنید. یکی از ملزومات ارائه خدمات منحصر به فرد شناخت کافی بر بازار کسب و کار خود است.
  • خدمات پس از فروش خود را بهبود بخشید: سطح کیفی خدمات پس از فروش شما است که می تواند روی سطح رضایت مشتریان تاثیر بگذارد و باعث افزایش وفاداری مشتری شود.

سوالات متداول در مورد وفاداری مشتری

برنامه وفاداری مشتریان چیست؟

برنامه وفاداری مشتریان برنامه ای می باشد که صاحبان کسب و کار در آن برای مشتریان وفادار خود امتیازات خاصی مانند تخفیف، هدیه و ... را در نظر می گیرند.

کارت وفاداری مشتری چیست؟

کارت وفاداری مشتری یک ابزار برای وفادارسازی مشتری است. در این کارت ها اطلاعات خرید و امتیازات مشتری در نرم افزار CRM نگهداری می شود. مشتریان در هنگام خرید کالا یا خدماتی یک کارت وفاداری مشتری به عنوان هدیه دریافت می کنند که می تواند مزایای خاصی برای مشتری داشته باشد.

جهت دریافت مشاوره در مورد وفاداری مشتری و راهکارهای افزایش آن، این فرم را تکمیل کنید.

و در پایان این که...

امروزه کسب و کاری موفق است که بیشتر تمرکز خود را بر حفظ و نگهداری مشتریان فعلی خود معطوف کرده است و جذب مشتریان جدید را در اولویت دوم خود قرار می دهد. ما در اینجا با تعریف وفاداری مشتری و اینکه مشتری وفادار کیست به ارائه راهکارهایی برای وفادارسازی مشتری و افزایش وفاداری مشتری پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر مقالات