مهم ترین مزایای تست A/B چیست؟ | اهمیت و کاربرد A/B تست در ۲۰۲۳

a/b تست چیست

معمولاً وقتی از آزمون و خطا صحبت می شود، ذهن افراد به سمت کسب تجربه با هزینه بالا می رود؛ هزینه ای که ممکن است بار سنگینی بر دوش کسب و کار قرار دهد. البته اگر در فرایند اجرا، فاکتورهای مختلف تعیین شده و داده های گوناگون اندازه گیری شوند، کارآمدی این روش بسیار بیشتر خواهد بود. A b تست یک روش آزمون و خطا محسوب می شود که در طی اجرا، همه فاکتورها مورد ارزیابی قرار می گیرند. اما تست A/B چیست؟

در این مطلب قصد داریم تا این روش سودمند را تعریف کنیم و از لزوم اجرای آن برای کسب و کارهای دیجیتال صحبت کنیم. در نهایت هم مواردی از نمونه های موفق آن را بررسی خواهیم کرد؛ پس لطفاً تا پایان همراه ما باشید.

فهرست مطالب

تست A/B چیست؟

بازاریابی و فروش جز علومی هستند که روانشناسی، جامعه شناسی و رفتارشناسی مردم نقش پررنگی در آن ها دارد. به عنوان مثال، کسب و کاری که قصد دارد تا با اجرای یک کمپین تبلیغاتی، محصولات جدیدی را به مردم عرضه کند، حتماً باید نحوه رفتار مخاطبان هدف خود را بررسی کند و اِلِمان های کمپین را مطابق با الگوی رفتاری مخاطبان خود طراحی کند. اما یافتن الگوی رفتاری مخاطبان چگونه امکانپذیر است؟ از چه طریق می توان کمپین تبلیغاتی را متناسب با الگوی رفتاری کاربر بهینه کرد؟

تست A/B به شما این امکان را می دهد تا بتوانید الگوی رفتاری کاربران و مخاطبان را متوجه شوید و به کمک آن، کمپین خود را بهینه کنید؛ اما نحوه کار تست A/B چیست؟ یک آژانس دیجیتال مارکتینگ چگونه این کار را به صورت حرفه ای پیش می برد؟

در این تست، باید دو نمونه از یک چیز (مثلاً لندینگ پیج یا سایر صفحات سایت، اپلیکیشن، بازاریابی ایمیلی و …) را طراحی کرد و در یک بازه زمانی مشخص، به کاربران مختلف نمایش داد. در این صورت، نمونه ای که طراحی آن با رفتار و سلیقه کاربر تناسب بیشتری داشته باشد، می تواند تعداد بیشتری را به سمت انجام اقدام نهایی هدایت کند و به دلیل نرخ تبدیل بالاتر، به عنوان نمونه موفق شناخته خواهد شد.

اهمیت تست A/B درکسب و کار دیجیتال

تست a/b

اگر آمار و داده را از بازاریابی و تبلیغات دیجیتال حذف کنیم، در واقع ماهیت وجودی آن ها را از بین برده ایم. یکی از اهداف کسب و کارها از ورود به حوزه دیجیتال، استفاده از ابزارهایی است که کمک می کنند تا اطلاعات مختلفی را در مورد کاربر و الگوی رفتاری او جمع آوری کرده و با آنالیز آن ها، داده های مناسبی جهت بهینه سازی فعالیت ها به دست آوریم. در این مسیر، a b تست نقش مهمی برعهده دارد.

معمولاً آزمون و خطا به عنوان یک روش پرهزینه و کم بازده برای بهینه سازی شناخته می شود؛ اما تست a b (که با عنوان Spliting Testing و Bucket Listing هم شناخته می شود) به دلیل هدفمند بودن و چهارچوب اجرایی مشخص، روش کارآمد و مفیدی برای بهینه کردن کمپین های تبلیغاتی، صفحات فرود، اپلیکیشن ها و … هستند.

این روش به کسب و کارها نشان می دهد که با ایجاد تغییر در کدام قسمت ها، می توانند نرخ تبدیل یا فروش بیشتری داشته باشند. ازاین رو کسب و کارهای دیجیتال باید با نحوه اجرای آن آشنا باشند.

کاربرد تست A/B چیست؟

همانطور که اشاره شد، تست a b نوعی آزمون برای بررسی الگوی رفتاری کاربران و ایجاد ارتباط بین آن با ساختار ظاهری صفحات سایت، اپلیکیشن و … است. این موضوع می تواند به بهبود روند اجرایی اتوماسیون بازاریابی و افزایش قابل توجه نتایج آن منجر شود.

برای نمونه، فرض کنید کمپین تبلیغاتی خاصی در حال اجرا است که در نهایت، به صفحه فرود منتهی می شود. نکته اینجاست که طراحی لندینگ پیج، به دو شکل انجام شده و طی مدت زمان خاصی، به کاربران مختلف نشان داده می شود. معمولاً در طراحی صفحات فرود به نکات مختلفی از جمله تجربه کاربر دقت می شود. اما ارتباط آن با تست A/B چیست؟

با بررسی داده های حاصل از دو صفحه فرود، موردی که توانسته بیشترین نرخ درگیری و تبدیل را به دست بیاورد، و درواقع موفق شده است کاربران را به مشتریان راغب و واقعی تبدیل کند، به عنوان صفحه نهایی کمپین انتخاب می شود و مورد دوم از جریان این تبلیغات خارج می شود. همچنین برای اجرای کمپین های بعدی، از تجربه به دست آمده استفاده خواهد شد.

مزایای تست A/B چیست؟

اجرای a b تست فقط به سود کسب و کار نیست. از آن جایی که منافع کسب و کار به منافع کاربران گره خورده، پس اجرای این روش می تواند مزیت هایی برای کاربران و کسب و کارها داشته باشد؛ از جمله:

بهبود تجربه کاربر

طراحی صفحات فرود با در نظر گرفتن نیاز مخاطب و به هدف پاسخ به آن، می تواند تجربه کاربر را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد. این موضوع، خود می تواند مزیت های بعدی را به دنبال داشته باشد.

کاهش نرخ پرش

منظور از نرخ پرش یا «بانس ریت» آن دسته از کاربرانی هستند که پس از ورود به سایت، بدون انجام اقدام خاصی خارج می شوند. با افزایش مقدار بانس ریت، این سیگنال به گوگل ارسال می شود که محتوای صفحه، کارایی چندانی برای مخاطب نداشته است. همین امر، می تواند به کاهش نمره دریافتی از سوی گوگل و افت رتبه سایت در صفحه نتایج سرچ منجر شود.

یکی از روش های کاهش نرخ پرش، بهبود تجربه کاربر خواهد بود. بنابراین بهبود تجربه کاربر به واسطه کاهش نرخ پرش، به بهبود رتبه سایت کمک می کند و جز مزایای اجرای a b تست است.

افزایش ROI و ROAS

نرخ بازگشت سرمایه (ROI) و نرخ بازگشت هزینه تبلیغات (ROAS) برای بررسی میزان اثربخشی و موفقیت کمپین های تبلیغاتی به کار می روند. افزایش این دو نرخ به معنای آن است که کمپین اجرا شده توانسته نظر کاربر را جلب کند، او را از کاربر به مشتری راغب تبدیل کند و در نهایت، به اقدام مورد نظر کسب و کار (خرید) منجر شود.

انجام A/B تست می تواند از طریق بهبود تجربه کاربر منجر به افزایش ROI و ROAS شود.

کاهش هزینه و خطا و افزایش بازدهی آزمون

هرچه آزمون و خطا داده محور و هدفمندتر باشد و در طی انجام آن، فاکتورهای تاثیرگذار را زیر نظر داشته باشیم، خروجی آن کاربردی تر است و می تواند به بهبود روند اجرا (همچون اجرای کمپین ها) بیشتر کمک کند.

مثال هایی از تست A/B

a/b تست

آیا A/B تست فقط برای صفحه فرود کارایی دارد؟ به طور کلی، نمونه های استفاده از تست A/B چیست؟

این تست می تواند در موارد مختلفی استفاده شود. یکی از نمونه های آن، ایمیل مارکتینگ است. برای کسب و کاری که از این طریق بازاریابی می کند، دو پارامتر حیاتی وجود دارد:

  • میزان کلیک روی ایمیل و بازکردن آن
  • نرخ تبدیل ایمیل های ارسالی.

برای هر یک از این دو معیار می توان یک تست اجرا کرد. مثلاً برای معیار اول، دو عنوان مختلف برای ایمیل ارسالی درنظر گرفته شود. موردی که نرخ کلیک بالاتری کسب کند، می تواند به عنوان تیتر اصلی ایمیل مارکتینگ انتخاب شود.

مورد بعد، محتوای ایمیل ارسالی است که می تواند روی نرخ تبدیل اثرگذار باشد. این جا هم تست A B می تواند به کمک کسب و کارها بیاید تا آن ها بتوانند محتوای بهتر را برای اجرای بازاریابی ایمیلی انتخاب کنند.

نمونه بعدی در رابطه با استفاده از آزمون A/B، بهبود تبلیغات اجرا شده به کمک پوش نوتیفیکیشن است. پوش نوتیفیکیشن پیام هایی است که با کسب اجازه کاربر برای او ارسال می شود. محتوای اینگونه پیام ها می تواند جنبه تبلیغاتی هم داشته باشد.

یک پیام پوش معمولاً از عنوان اصلی، زیرعنوان، بدنه و کال تواکشن (CTA) تشکیل شده است و در طراحی محتوای آن، به اثربخش نویسی و کپی رایتینگ توجه ویژه ای می شود. اما این پیام ها همچنان می توانند بهبود یابند. برای بهبود یک پیام پوش، می توان از A B تست کمک گرفت.

این نوع آزمون می تواند در بهبود تبلیغات کلیکی، بازاریابی موتورهای جست وجو (SEM)، بنرهای تبلیغاتی و … هم اثرگذار باشد.

سوالات متداول در مورد A/B تست

تست A/B چیست؟

تست a b (که با عنوان Spliting Testing و Bucket Listing هم شناخته می شود) به دلیل هدفمند بودن و چهارچوب اجرایی مشخص، روش کارآمد و مفیدی برای بهینه کردن کمپین های تبلیغاتی، صفحات فرود، اپلیکیشن ها و ... هستند. این روش به کسب و کارها نشان می دهد که با ایجاد تغییر در کدام قسمت ها، می توانند نرخ تبدیل یا فروش بیشتری داشته باشند.

از A/B تست در چه مواردی می توان استفاده کرد؟

- ایمیل مارکتینگ - پوش نوتیفیکیشن - اپلیکیشن ها - صفحات سایت و لندینگ پیج - بازاریابی کلیکی و ...

مزیت های اجرای تست A B چیست؟

- بهبود تجربه کاربر - کاهش نرخ پرش - افزایش ROI و ROAS - کاهش هزینه آزمون و خطا و افزایش بازدهی آن

جهت دریافت مشاوره در مورد اصول اجرای تست A/B، این فرم را تکمیل کنید.

و در پایان این که...

اگر به دنبال راهی برای افزایش بازدهی فعالیت های تبلیغاتی خود در فضای دیجیتال هستید، آزمون A B می تواند به شما کمک کند؛ اما تست A/B چیست؟

این روش درواقع نوعی روش آزمون و خطای کنترل شده است تا بتوان از نتایج آن جهت بهبود تجربه کاربر، نرخ کلیک و در مجموع، بهبود تبلیغات و بازاریابی در فضای دیجیتال استفاده کرد. از این روش در ایمیل مارکتینگ، پوش نوتیفیکیشن، اپلیکیشن ها، صفحات سایت و لندینگ پیج، بازاریابی و تبلیغات کلیکی و … استفاده کرد.

در این مطلب، به این سوال پاسخ دادیم که تست A/B چیست و چرا کسب و کارهای دیجیتال باید از آن استفاده کنند. امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد و به سوالات شما در رابطه با این آزمون پاسخ دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر مقالات