انواع دسترسی در گوگل آنالیتیکس؛ راه اندازی و نصب گوگل آنالیتیکس در ۶ گام

آموزش دسترسی دادن در آنالیتیکس

ایجاد دسترسی در گوگل آنالیتیکس چالشی است که ممکن است بسیاری از کاربران با آن روبه رو شوند. اینکه کدام کاربران باید به گوگل آنالیتیکس دسترسی داشته باشند یا در صورت ایجاد دسترسی چه بخش هایی باید در اختیارشان قرار گیرد همگی از سوالاتی است که ممکن است مطرح باشد. به علاوه فردی که دسترسی خاصی برایش در گوگل آنالیتیکس ایجاد می گردد باید بداند که بسته به وظیفه خود، از هر بخش چگونه استفاده کند. چراکه داده های گوگل آنالیتیکس هر کسب و کار تقریبا باید محفوط بماند. از همین رو بهترین کار این است که هر فرد، بسته به دامنه وظایف خود دسترسی گوگل آنالیتیکس را داشته باشد. در ادامه می خواهیم در مورد نحوه ایجاد دسترسی در گوگل آنالیتیکس و مسائل مربوط به آن صحبت کنیم. برای شروع، اجازه دهید اضافه کردن کاربر به Google Analytics را بررسی کنیم و به اعمال سطوح دسترسی به نقش های درون و بیرون هر سازمان بپردازیم.

ایجاد دسترسی آنالیتیکس
فهرست مطالب

گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) ابزاری کارآمد و رایگان از گوگل است که به شما امکان می‌دهد تا به طور دقیق عملکرد وبسایت یا اپلیکیشن خود را رصد و تجزیه و تحلیل کنید. این ابزار داده‌های مربوط به ترافیک وبسایت، منابع ترافیک، رفتار کاربران، رهگیری کلیک روی تبلیغات و نرخ تبدیل (Conversion Rate) را جمع‌آوری و به صورت گزارش‌های دقیق و کاربردی در اختیار شما قرار می‌دهد.

نحوه عملکرد گوگل آنالیتیکس

جمع‌آوری داده‌ها: گوگل آنالیتیکس داده‌های مربوط به تعامل هر کاربر را جمع‌آوری می‌کند. این داده‌ها شامل اطلاعاتی مانند موقعیت جغرافیایی کاربران، صفحات بازدید شده، مدت زمان حضور در هر صفحه، دستگاه مورد استفاده (مثلاً موبایل یا کامپیوتر شخصی) و بسیاری موارد دیگر است.

پردازش و ساماندهی داده‌ها: گوگل آنالیتیکس داده‌های خام جمع‌آوری شده را پردازش و تحلیل می‌کند. این داده‌ها بر اساس معیارهای گوناگون دسته‌بندی شده تا گزارش‌های مفیدی تولید شود.

ارائه گزارش‌ها: گوگل آنالیتیکس گزارش‌های متنوعی را در اختیار شما قرار می‌دهد که هر کدام جنبه‌های مختلف عملکرد وبسایت یا اپلیکیشن را آشکار می‌کند. برخی از گزارش‌های کاربردی گوگل آنالیتیکس عبارتند از:

گزارش مخاطبان

اطلاعاتی درباره ویژگی‌های جمعیت‌شناختی (سن، جنس و محل زندگی)، علایق و رفتار کاربران ارائه می‌دهد.

گزارش جذب

نشان می‌دهد که کاربران از چه کانال‌هایی (مانند موتورهای جستجو، شبکه‌های اجتماعی، یا تبلیغات) به وبسایت شما رسیده‌اند.

گزارش رفتار

نحوه تعامل کاربران با وبسایت شما را نشان می‌دهد؛ از جمله صفحاتی که بازدید می‌کنند، مدت زمان حضور در هر صفحه و نرخ خروج از وبسایت.

گزارش تبدیل

به شما کمک می‌کند تا بفهمید کاربران چقدر در راستای اهداف شما (مانند خرید، ثبت‌نام یا دانلود) اقدام می‌کنند.

کاربردهای گوگل آنالیتیکس بسیار فراتر از موارد ذکر شده است اما با همین موارد هم می‌توان به اهمیت بالای این ابزار و ضرورت استفاده از آن پی برد. گوگل آنالیتیکس باعث می‌شود به شکل اصولی عملکرد وبسایت یا اپلیکیشن خود را درک کنید و تصمیماتی مبتنی بر داده بگیرید. همچنین به شما کمک می‌کند تا مؤثرترین کانال‌های بازگشت سرمایه را پیدا و آن‌ها را بهینه کنید.

معرفی بخش های مختلف منوی ادمین در گوگل آنالیتیکس

اگر وارد محیط آنالیتیکس شوید در قسمت پایین سمت چپ صفحه گزینه ای با عنوان admin خواهید دید. اگر روی آن کلیک کنید با سه گزینه Account، Property و View رو به رو خواهید شد.

تنظیمات منوی Account

برای استفاده از گوگل آنالیتیکس باید حداقل یک اکانت داشته باشید. اکانت بالاترین سطح سازماندهی اطلاعات است.  در واقع اکانت جایی است که شما پراپرتی‌های خود را مدیریت می‌کنید. در این بخش شما داده‌های وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف خود را سازماندهی می‌کنید و به سایر کاربران دسترسی‌های لازم را می‌دهید. در بیشتر موارد، یک اکانت برای مدیریت همه پراپرتی‌های شما کافی است. با هر جیمیل می‌توان تا صد اکانت ایجاد کرد.

چنانچه فقط می خواهید آمارها را با شخص یا ارگان خاصی در میان بگذارید، می توانید از همین بخش، مسیر زیر را دنبال کنید:

Accounts > User Management > Add Permission for وارد کردن جیمیل در > Read & Analyze

حال نوع دسترسی که می خواهید به کاربر مورد نظر بدهید را مشخص کنید. Manage Users به شما کمک می کند تا کاربران را مدیریت کرده و در بخش edit برخی موارد را تغییر دهید.

Notify this user by Email را بزنید و پس از انتخاب گزینه add یک نوتیف برای کاربر مورد نظر ارسال خواهد شد.

همچنین در منوی Account با انتخاب گزینه Create New account می توانید برای ساخت حساب کاربری جدید اقدام کنید.

منوی Property

پراپرتی به وبسایت یا اپلیکیشنی اشاره دارد که می‌خواهید داده‌های آن را جمع‌آوری و تحلیل کنید. در واقع هر پراپرتی نشان‌دهنده یک منبع داده جداگانه است که می‌توانید آن را در گوگل آنالیتیکس مدیریت کنید.

برای مثال اگر شما یک وبسایت فروشگاهی، یک اپلیکیشن و یک وبلاگ جداگانه دارید، باید ۳ پراپرتی جداگانه در گوگل آنالیتیکس ایجاد کنید تا بتوانید داده‌های مربوط به رفتار کاربران در هر کدام را به صورت مستقل بررسی کنید.

همچنین شما می‌توانید دسترسی کاربران به داده‌های هر پراپرتی را به صورت مجزا تعیین کنید؛ یعنی برخی کاربران می‌توانند دسترسی محدود به یک یا چند پراپرتی داشته باشند و برخی دیگر دسترسی گسترده‌تر.

در منوی Property گزینه Create new property وجود دارد که برای اضافه کردن سایت یا اپلیکیشن جدیدی است که می خواهیم وقایع مربوط به آن ردیابی شود. با اضافه کردن سایت یا اپلیکیشن، یک کد جاوا اسکریپت ایجاد می شود که باید در سایت یا اپلیکیشن مورد نظر قرار دهیم. این کد جاوا اسکریپت به ما امکان ردیابی و گزارش گیری از وقایع را می دهد.

لازم به ذکر است که تعداد Property ها برای هر اکانت گوگل آنالیتیکس محدود است. این تعداد معادل ۵۰ سایت یا اپلیکیشن است.

منوی View

در گوگل آنالیتیکس، View یا نما، یک زیرمجموعه دلخواه از داده‌های پراپرتی شماست. برای هر پراپرتی می‌توانید چندین نما ایجاد کنید. با استفاده از فیلترهای گوناگون، هر نما را می‌توان به گونه‌ای پیکربندی کرد تا اطلاعات مورد نیاز شما را نمایش دهد. بدین صورت می‌توانید تجزیه‌وتحلیل دقیق‌تری داشته باشید و نتایج مفیدتری از داده‌های پراپرتی خود به‌دست آورید. برخی از انواع نماها به‌صورت زیر است:

 نمای اصلی (Master view): شامل تمام داده‌های خام و بدون فیلتر است.

 نمای تست (Test view): برای آزمایش فیلترها و پیکربندی‌های گوناگون، بدون تغییر در داده‌های اصلی استفاده می‌شود.

نمای بدون ترافیک داخلی (Internal Traffic Excluded View): ترافیک IP های داخلی (مانند کارمندان شرکت) را فیلتر می‌کند تا داده‌های واقعی‌تر از بازدیدکنندگان خارجی را نشان دهد.

نمای تجارت الکترونیک (Ecommerce View): بر روی داده‌های مربوط به تراکنش‌ها و فروش تمرکز می‌کند و معیارهای خاصی مانند نرخ تبدیل و درآمد را نمایش می‌دهد.

در قسمت View اگر روی User Management کلیک کنید، کاربری که اضافه کردید به گزارشات دسترسی خواهد داشت. به کمک Create New View می توانید آمارهای خاصی را با ترتیب زیر، به اشتراک بگذارید:

بخش های Reporting view name و Time Zone برای ایجاد نام و منطقه زمانی هستند و پس از تنظیم آنها، Create view را انتخاب نمایید.

حال از بخش فیلترها می توانید با انتخاب گزینه New Filter یک نام، برای فیلتر جدید خود انتخاب کرده و آن را روی Custom قرار دهید.

سپس مسیر زیر را دنبال کنید.

Include > Filter Field > Campaign Source

پس از انتخاب گزینه مورد نظر از Filter Pattern می توانید verify و سپس save را انتخاب کنید.

Data Sream

دیتا استریم یا جریان داده به عنوان منبع اطلاعاتی تعریف می‌شود که داده‌ها را به پراپرتی گوگل آنالیتیکس شما وارد می‌کند. این جریان داده می‌تواند از وب‌سایت، اپلیکیشن اندروید یا iOS سرچشمه بگیرد و امکان تجمیع و مقایسه رفتار کاربران در پلتفرم‌های گوناگون را فراهم می‌کند.

هر پراپرتی گوگل آنالیتیکس ۴، می‌تواند تا ۵۰ دیتا استریم (ترکیبی از وب و اپلیکیشن) را پشتیبانی کند. در هنگام ایجاد یک دیتا استریم، گوگل آنالیتیکس کدی تولید می‌کند که باید به وبسایت یا اپلیکیشن شما اضافه شود تا جمع‌آوری داده‌ها آغاز گردد.

بالاترین سطح دسترسی در گوگل آنالیتیکس

پیش از دسترسی دادن در گوگل آنالیتیکس ابتدا باید با سطوح دسترسی در Google Analytics آشنا باشید. توجه داشته باشید که می توان دسترسی را در هر یک از این سطوح کنترل کرد.

یک حساب بالاترین سطح گروه بندی است که دارای چندین ویژگی و همچنین کد رهگیری است که در یک سایت خاص تنظیم می شود. داخل هر ویژگی نیز چندین نما می توانند داده ها را به طور متفاوتی برای ترافیک یک سایت فیلتر کنند.

هنگامی که در صفحه مدیریت کاربر قرار گرفتید، آدرس ایمیل شخص مورد نظر را وارد نمایید. توجه داشته باشید که این آدرس باید یک آدرس مرتبط با یک حساب Google باشد. لزوماً نیازی به آدرس جیمیل ندارید و اگر کسب و کار شما از Google Apps برای ایمیل استفاده می کند، می توانید از آدرس محل کار خود استفاده کنید.

انواع دسترسی در گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس، به عنوان یک ابزار قدرتمند در تحلیل داده‌های وبسایت، سطوح دسترسی متنوعی را برای کاربران ایجاد کرده است. این سطوح دسترسی، امکان مدیریت بهینه اطلاعات و حفظ امنیت داده‌ها را فراهم می‌آورند.

شما در حساب (Account) گوگل آنالیتیکس خود می‌توانید برای هر جیمیل (یعنی برای هر فرد)، دسترسی‌های مشخصی را به هر پراپرتی (Property: سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها) تعریف کنید.

در ادامه، به توضیح انواع دسترسی‌ها و ویژگی‌های هر یک بر اساس نسخه گوگل آنالیتیکس ۴ (GA4) می‌پردازیم:

سطح دسترسی Administrator

این سطح دسترسی، بالاترین سطح اختیار را در گوگل آنالیتیکس به کاربر اعطا می‌کند. کاربر می‌تواند سطوح دسترسی سایر کاربران را مدیریت و حتی دسترسی‌های بیشتری را برای خود و دیگران فعال نماید. مدیریت کامل پراپرتی در اختیار این سطح از دسترسی خواهد بود.

سطح دسترسی Editor

این سطح دسترسی، تمام امکانات سطح (Administrator) قبل به جز امکان مدیریت سایر کاربران و تغییر دسترسی آن‌ها را دارد.

سطح دسترسی Analyst

در این سطح شامل خواندن و تحلیل (Read & Analyze) است و امکان مشاهده گزارش‌ها و داشبوردها را برای کاربر فراهم می‌کند؛ ولی امکان ایجاد تغییرات در تنظیمات وجود ندارد.

سطح دسترسی Viewer

این سطح دسترسی، محدودترین سطح بوده و کاربر تنها می‌تواند به داده‌های خاصی از یک پراپرتی دسترسی داشته باشد. این کاربر می‌تواند گزارش‌های سفارشی ایجاد کرده و فیلترهایی رو گزارش‌ها اعمال کند.

سطوح دسترسی در گوگل آنالیتیکس به صورت سلسله مراتبی است؛ یعنی اگر کاربری به سطح دسترسی بالاتر (مثلاً Administrator) دسترسی داشته باشد، به طور خودکار به سطوح پایین‌تر نیز دسترسی خواهد داشت.

گوگل آنالیتیکس امکان ایجاد دسترسی‌های سفارشی با ترکیب سطوح دسترسی مختلف را به شما می‌دهد تا نیازهای خاص تیم شما برآورده شود. به منظور حفظ امنیت داده‌ها و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، مدیریت دقیق دسترسی کاربران و اعطای تنها دسترسی‌های لازم به آن‌ها ضروری است.

پس با درک صحیح انواع دسترسی‌ها و قابلیت‌های هر کدام، می‌توانید به صورت مؤثر و ایمن از گوگل آنالیتیکس برای تحلیل داده‌های وبسایت خود استفاده کنید.

راهنمای راه‌اندازی گوگل آنالیتیکس در ۶ مرحله

در این بخش مراحل راه‌اندازی گوگل آنالیتیکس را به همراه تصویر هر مرحله شرح می‌دهیم:

مرحله اول: ایجاد حساب گوگل آنالیتیکس

اگر حساب جیمیل ندارید، یک حساب ایجاد کنید.

به وب‌سایت گوگل آنالیتیکس بروید و با حساب جیمیل خود وارد شوید.

روی گزینه “Get started today” و سپس “Start measuring” کلیک کنید.

نام حساب، نام وب‌سایت و URL وب‌سایت خود را وارد کنید.

بخش اول مرحله 1 اتصال آنالیتیکس

تنظیمات دلخواه خود را برای اشتراک‌گذاری داده‌ها (Account data sharing) انتخاب کنید.

روی گزینه “Next” کلیک کنید.

بخش دوم مرحله 1 اتصال آنالیتیکس

مرحله دوم: ساخت پراپرتی و تنظیمات آن

در این مرحله باید اولین پراپرتی خود را ایجاد کنید. یک نام برای آن مشخص کرده و منطقه زمانی را تنظیم کنید (مثلاً Iran GMT +03:30). سپس باید واحد پولی را مشخص کنید. (از آنجایی که ریال در بین گزینه‌ها وجود ندارد، می‌توانید دلار را انتخاب کنید.)

مرحله 2 اتصال آنالیتیکس

مرحله سوم: حوزه فعالیت، ابعاد و اهداف کسب‌وکار

در این بخش باید حوزه فعالیت کسب‌وکارتان را مشخص کنید. سپس ابعاد آن را بر اساس تعداد افراد مشغول تعیین می‌کنید.

بخش اول مرحله 3 اتصال آنالیتیکس

در این قسمت باید اهداف خود را مشخص کنید. به این ترتیب گوگل آنالیتیکس گزارش‌های شخصی‌سازی‌شده و مفیدتری را در اختیار شما قرار می‌دهد.

بخش دوم مرحله 3 اتصال آنالیتیکس

سپس گزینه Create را بزنید و پس از موافقت با قوانین، به مرحله بعدی می‌روید.

مرحله چهارم: انتخاب دیتا استریم

حالا باید مشخص کنید که گوگل آنالیتیکس داده‌های مورد نیاز را از چه منابعی جمع‌آوری کند. سه منبع مختلف برای این کار قابل تعریف است: وبسایت، اپلیکیشن اندروید، اپلیکیشن iOS

بخش اول مرحله 4 اتصال آنالیتیکس

برای مثال می‌توانید روی Web کلیک کرده و اطلاعات وبسایت خود را وارد کنید.

بخش دوم مرحله 4 اتصال آنالیتیکس

در بخش Enhanced measurement پارامترهای گوناگونی وجود دارد که می‌توانید به دلخواه آن‌ها را فعال یا غیرفعال کنید. برای این کار روی آیکون چرخ‌دنده کلیک کنید.

بخش سوم مرحله 4 اتصال آنالیتیکس

این پارامترها شامل موارد زیر هستند:

Page view: تعداد بازدید از هر صفحه سایت

Scroll: بالا و پایین بردن صفحات

Outbound clicks: لینک‌های خارجی یعنی تعداد دفعاتی که کاربران با کلیک بر روی یک لینک از سایتی دیگر وارد سایت شما شده‌اند.

Site search: دیده شدن سایت در نتایج جستجو

Video Engagement: تعامل کاربر با ویدیوهای موجود در سایت را نشان می‌دهد. مثلاً تماشای کامل ویدیو.

File download: وقتی کاربر روی لینک دانلود یک فایل کلیک می‌کند.

Form interactions: تعداد کاربرانی که پر کردن یک فرم را شروع کرده و یا آن را کامل و ارسال کرده‌اند.

پس از انجام این مراحل، یک کد در اختیارتان قرار می‌گیرد که با استفاده از آن می‌توانید سایت خود را به گوگل آنالیتیکس متصل می‌کنید.

بخش چهارم مرحله 4 اتصال آنالیتیکس

مرحله پنجم: اتصال سایت به گوگل آنالیتیکس

در این مرحله، گوگل آنالیتیکس یک اسکریپت در اختیار شما قرار می‌دهد تا آن را در تمام صفحات وبسایت خود قرار دهید تا اطلاعات فراخوانی هر صفحه برای گوگل آنالیتیکس ارسال شود. برای دریافت این اسکریپت، در قسمت قبل روی گزینه Install manually کلیک کنید.

مرحله 5 اتصال آنالیتیکس

برای قرار دادن کد در صفحات وبسایت، روش‌های گوناگونی وجود دارد:

اگر با وردپرس کار می‌کنید، می‌توانید از افزونه WP Code استفاده کنید یا از تیم فنی بخواهید که کد را در محل مناسب قرار دهد. با نصب این افزونه، بخشی به نام code snippets به وردپرس اضافه می‌شود و با کلیک روی آن و انتخاب گزینه Header & Footer، می‌توانید کد GA4 را در قسمت Header کپی کنید. دو افزونه دیگر Site Kit و MonsterInsights نیز برای همین منظور در دسترس هستند.

اگر از سایت‌ساز پرتال استفاده می‌کنید، باید وارد قسمت تنظیمات شوید و در بخش Analytics، در کادر “کد شناسایی”، Measurement ID (پیش‌تر در تصویر Web stream details با کادر قرمز مشخص کرده‌ایم) خود را وارد کنید.

اگر از صفحه‌ساز لندین استفاده کرده‌اید، در قسمت “اتصال به سایر سرویس‌ها”، گزینه گوگل آنالیتیکس را انتخاب کرده و سپس سایت لندین ادامه مراحل را به شما می‌گوید.

اگر بخواهید کد GA را به طور دستی در صفحات سایت خود قرار دهید، ابتدا یادتان باشد که همیشه می‌توانید برای دسترسی به کد GA خود، مسیر زیر را دنبال کنید:

Admin > Property > Data stream

دیتا استریم موردنظرتان را انتخاب کرده و پس از آن روی گزینه “View Tag instructions” کلیک کنید تا کد را ببینید. سپس آن را کپی کنید و در تمام صفحه‌های سایت خود قبل از بسته‌شدن تگ هد (بین <Head> و </Head>) قرار دهید.

مرحله ششم: تست گوگل آنالیتیکس

۲۴ الی ۴۸ ساعت زمان لازم است تا اولین داده‌ها در گوگل آنالیتیکس ایجاد شوند. اگر پس از گذشت این مدت، هیچ داده‌ای ثبت نشده بود، بررسی کنید که آیا کد GA را به درستی در صفحات سایت قرار داده‌اید یا نه. راه دیگر استفاده از افزونه Google Analytics Debugger است. این افزونه را می‌توانید در کروم نصب کنید.

بخش اول مرحله 6 اتصال آنالیتیکس

روی گزینه On کلیک کرده تا افزونه فعال شود. سپس به گوگل آنالیتیکس برگردید. پراپرتی مورد نظر را انتخاب و در سمت چپ، روی گزینه Admin کلیک کنید. در بخش پراپرتی، گزینه Debug View را انتخاب و آن را در آخر لیست قرار دهید. حالا در حالی که گوگل آنالیتیکس باز است، به وبسایت خود رفته و کمی در صفحات آن گشت‌وگذار کنید. اگر همه چیز درست باشد، داده‌ها در گوگل آنالیتیکس ثبت می‌شوند.

بخش دوم مرحله 6 اتصال آنالیتیکس

مدیریت دسترسی به حساب های Google Analytics Client

نکته دیگری که در رابطه با آموزش دسترسی دادن در گوگل آنالیتیکس وجود دارد این است که مشتریان همواره باید به داده های Google Analytics خود دسترسی داشته باشند؛ حتی اگر ندانند Google Analytics چیست!

به عنوان یک آژانس دیجیتال مارکتینگ، می توانید به مشتریان خود آموزش دهید که چگونه حسابی را با ایمیل خود راه اندازی کنند. چراکه ممکن است مشتری بخواهد با تیم های مختلف همکاری کند. بنابراین باید به داده های Google Analytics خود دسترسی داشته باشد.

بهترین سطح دسترسی برای تیم گزارش/تحلیل

افرادی که مسئول مدیریت تجزیه و تحلیل و گزارش هستند، به دسترسی کامل در Google Analytics نیاز دارند. این افراد همچنین می توانند دسترسی بقیه اعضای تیم را کنترل کنند. در حالت ایده آل حداقل یک نفر باید دسترسی ویرایش و مدیریت کاربران را داشته باشد.

تیم گزارش

بهترین سطح دسترسی برای مشتری

همانطور که در بخش های قبل اشاره کردیم، مشتری یا شخص معرفی شده توسط او باید مالک حساب باشد، با دسترسی کامل به صورت پیش فرض. اما این بدان معنا نیست که همه مشتری هایی که با تیم شما کار می کنند باید دسترسی کامل داشته باشند.

به منظور ایجاد دسترسی برای مشتریان خود مطمئن شوید که این دسترسی برای فردی از گروه آن ها شکل می گیرد که دانشی در حد سطح دسترسی در گوگل آنالیتیکس دارد. بی تجربگی یا عدم برخورداری از دانش و مهارت کافی کار با آنالیتیکس می تواند موجب از دست رفتن همیشگی داده های مهم شود.

مشتریان

بهترین سطح دسترسی برای تیم تبلیغات

تیم تبلیغات و SEO نیز نیاز به دسترسی و تجزیه و تحلیل مکرر آنالیتیکس دارند تا بتوانند نتایج اقدامات خود را ارزیابی کنند. از آنجایی که ممکن است نیاز به ویرایش حساب ها نیز داشته باشند (مانند پیوند دادن Google Ads یا Webmaster Tools) بنابراین به دسترسی سطح ویرایش نیاز دارند.

تیم تبلیغات

بهترین سطح دسترسی برای توسعه دهندگان وب

توسعه دهندگان وب یا همان تیم طراحی سایت، ممکن است بخواهند داده های فنی را برای تصمیم گیری در ساخت یا اصلاح وبسایت ها تجزیه و تحلیل کنند. این افراد باید بتوانند داده های مورد نیاز خود را با دسترسی Read & Analyze یا Collaborate بدست آورند. این سطح دسترسی ممکن است برای بخش های دیگر مانند تیم محتوا، بخش طراحی یا کارکنان روابط عمومی نیز مناسب باشد.

تیم طراحی سایت

اگر یکی از اعضا تیم را ترک کند چه اتفاقی می افتد؟

فرض کنید یک نفر کنترل کاملی بر تمام حساب های گوگل آنالیتیکس دارد. از قضا این شخص با جیمیل شخصی خود به تمامی حساب ها دسترسی داشته و ممکن است برای سایر همکاران تنها سطح دسترسی Read and analyze را فعال کرده باشد. حال اگر به هر دلیلی قصد جدا شدن از مجموعه مورد نظر را داشته باشد، چه می شود؟

بنابراین از همان ابتدا باید دقت کنید که دسترسی کامل تنها محدود به یک نفر نباشد و همچنین از ایمیل های شخصی برای چنین اقداماتی نیز انجام نگیرد.

راه دیگر برای جلوگیری از وقوع چنین موقعیت هایی، استفاده از ایمیلی برای ورود به سیستم گوگل، مستقل از آدرس ایمیل هر فرد است. سپس، از مشتریان خود بخواهید که به این حساب دسترسی مدیریت کاربر را بدهند.

توصیه می شود برای ایجاد دسترسی گوگل آنالیتیکس از حساب های غیرشخصی استفاده کنید. ترغیب کارمندان برای استفاده از حساب های کاری، کنترل بهتری بر داده های وبسایت مشتریان ایجاد می کند. هنگامی که یک کارمند برنامه های خود را برای ترک مجموعه اعلام می کند، باید مطمئن شوید که دسترسی را از همه حساب ها حذف کرده اید.

نکاتی که در مورد دسترسی به گوگل آنالیتیکس باید بدانید

باید فرآیندی را برای تعیین اینکه چه کسی به Google Analytics دسترسی دارد ایجاد کنید. این کار تضمین می کند که افراد مناسبی قادر به مشاهده داده ها هستند و در عین حال از ویرایش افراد غیرمجاز جلوگیری می کند.

بسته به اندازه سازمان، نقش کارمندان و سطح درک مشتریان، ممکن است تصمیم بگیرید که سطوح دسترسی چگونه باشند. فقط توجه کنید که چه کسی دسترسی دارد، چه کسی می تواند کاربران را اضافه یا حذف کند و چه کسی امکان ویرایش اطلاعات را دارد؛ زیرا این کار امکان محافظت از داده های مشتری را فراهم می کند. همچنین از اشتباهات ویرایشی جلوگیری کرده و دسترسی ثابت به حساب ها را حتی زمانی که گردش کارکارکنان وجود دارد، تضمین می کند.

سوالات متداول در مورد گوگل آنالیتیکس و دسترسی‌ها

گوگل آنالیتیکس چیست و چه کاربردی دارد؟

گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان و قدرتمند از گوگل است که به شما امکان می‌دهد عملکرد وبسایت یا اپلیکیشن خود را به دقت زیر نظر داشته و تحلیل کنید. این ابزار با جمع‌آوری و تحلیل داده‌های مربوط به ترافیک، رفتار کاربران، و نرخ تبدیل، به شما کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری برای بهبود کسب‌وکار خود بگیرید و به موفقیت بیشتری دست یابید.

انواع دسترسی در گوگل آنالیتیکس چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

گوگل آنالیتیکس سطوح دسترسی متنوعی را برای کاربران ایجاد کرده است که عبارتند از: Administrator، Editor، Analyst و .Viewer بالاترین سطح دسترسی مربوط به Administrator است و می‌تواند تنظیمات را تغییر دهد و دسترسی سایر کاربران را تعیین کند. Editor نیز می‌تواند تنظیمات را تغییر دهد، اما نمی‌تواند به سایر کاربران دسترسی بدهد. Analyst می‌تواند گزارش‌ها را ببیند و تحلیل کند، اما نمی‌تواند تنظیمات را تغییر دهد. Viewer نیز فقط می‌تواند گزارش‌های خاصی را ببیند و نمی‌تواند تنظیمات را تغییر دهد و یا گزارش جدید بسازد.

چگونه می‌توانم گوگل آنالیتیکس را نصب و راه‌اندازی کنم؟

نصب و راه‌اندازی گوگل آنالیتیکس در شش مرحله انجام می‌شود: ۱- ایجاد حساب گوگل آنالیتیکس، ۲- ساخت پراپرتی و تنظیمات آن، ۳- تعیین حوزه فعالیت و اهداف کسب‌وکار، ۴- انتخاب جریان داده، ۵- اتصال سایت به گوگل آنالیتیکس، ۶- تست گوگل آنالیتیکس. پس از انجام این مراحل، می‌توانید از گوگل آنالیتیکس برای تحلیل داده‌های وبسایت یا اپلیکیشن خود استفاده کنید.

جهت دریافت مشاوره در مورد گوگل آنالیتیکس و نحوه ایجاد دسترسی در آن، این فرم را تکمیل کنید.

و در پایان این که...

گوگل آنالیتیکس، به عنوان یک ابزار قدرتمند و رایگان به شما امکان می‌دهد تا عملکرد وبسایت یا اپلیکیشن خود را به دقت زیر نظر داشته باشید. این ابزار با جمع‌آوری و تحلیل داده‌های مربوط به ترافیک وبسایت، منابع ترافیک، رفتار کاربران و نرخ تبدیل، به شما کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری برای بهبود کسب‌وکار خود بگیرید. برای استفاده از گوگل آنالیتیکس، ابتدا باید ساختارهای آن، از جمله اکانت، پراپرتی، نما و جریان داده را بشناسید، سپس می‌توانید با طی کردن شش مرحله ساده، گوگل آنالیتیکس را نصب و راه‌اندازی کنید. این مراحل شامل ایجاد حساب، ساخت پراپرتی، تعیین حوزه فعالیت و اهداف کسب‌وکار، انتخاب جریان داده، اتصال سایت به گوگل آنالیتیکس و در نهایت تست آن است. گوگل آنالیتیکس با ارائه گزارش‌های دقیق و کاربردی، به شما کمک می‌کند تا مخاطبان خود را بهتر بشناسید، کانال‌های بازاریابی مؤثر را شناسایی کنید، رفتار کاربران را در وبسایت خود تجزیه‌وتحلیل نمایید و در نهایت، نرخ تبدیل را بهبود بخشید. با استفاده از گوگل آنالیتیکس، می‌توانید به صورت اصولی و مبتنی بر داده، تصمیمات بهتری برای کسب‌وکار خود بگیرید و به موفقیت بیشتری دست یابید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات دیگر دارت