برای تدوین یک استراتژی خوب محتوا، ابتدا این سوالات را مطرح کنید و طبق پاسخ آن محتوای متنی، ویدیویی، تصویری یا صوتی خود را تعیین کنید.
۱. چه کسی محتوای شما را قرار است ببیند یا بخواند؟
مخاطب هدف محتوای شما چه کسانی هستند؟ برای چند مخاطب محتوا تولید میکنید؟ آیا مخاطبتان بزرگسال است یا خردسال؟ زن است یا مرد؟ چه قشری از جامعه قرار است با محتوای شما ارتباط برقرار کند؟ پاسخ به تمامی سوالات کمک میکند تا با یک استراتژی بازاریابی محتوایی خوب، محتوای مناسب و جذابی برای مخاطب تهیه کنیم.
همانطور که کسب و کار شما ممکن است بیش از یک نوع مشتری داشته باشد، استراتژی محتوای شما هم باید بیش از یک نوع کاربر را دربربگیرد. گر مخاطبانتان هم مرد هستند و هم زن و در ردههای سنی مختلف قرار دارند، استراتژی محتوا را باید به گونهای طراحی کنید که تمامی این مخاطبان را شامل شود.
استفاده از انواع محتوا و کانالهای ارتباطی به شما کمک میکند محتوایی را ارائه دهید که برای تمامی مخاطبان هدف طراحی شده است.
۲. قرار است چه مشکلی را برای مخاطبان خود حل کنید؟
در حالت ایدهآل، محصول یا خدمات شما مشکلی را حل میکنند که میدانید مخاطبان شما به دنبال آن هستند. با تسلط بر مدل های تدوین استراتژی محتوایی، شما میتوانید انتخاب کنید که چگونه این ویژگی محصول یا سرویس را بیشتر مورد توجه قرار دهید تا مخاطب هدف خود را بیابید. حتی میتوانید محتوا را به گونهای طراحی کنید که نحوه رفع مشکل را با خدمات یا محصول خود به مخاطب آموزش دهید.
یک استراتژی محتوای درست و کاربردی باید از ۲ دسته از مخاطبان محصول یا خدمات برند پشتیبانی کند:
- افرادی که هنوز با مشکل خود دستوپنجه نرم میکنند و به دنبال محصول یا خدماتی برای رفع مشکل خود هستند.
- افرادی که قبلاً از محصول یا خدمات برند استفاده کردهاند و نیاز به ریتارگتینگ دارند.
شما باید به عنوان مدیر محتوا یا دیجیتال مارکتر راه حل(هایی) را که ارائه میکنید و نسبت به رقبا نقطه قوت شما محسوب میشود، با استراتژی محتوای مناسب تبلیغ و تقویت کنید تا اعتبار خود را نزد مخاطبان هدف بسازید.
۳. چه چیزی برند شما را منحصر به فرد میکند؟
رقبای شما احتمالاً محصولی مشابه محصول شما دارند؛ در نتیجه مشتریان بالقوه باید بدانند که چه چیزی محصول شما را نسبت به آنها برتری میدهد یا متفاوت میکند. در واقع مخاطب باید بداند که چرا باید از بین برند شما و رقیبتان، شما را انتخاب کند.
شاید برتری شما نسبت به رقیب، قدمت برندتان، صدای برند منحصربهفردتان، طراحی ارگونومیک و جذاب محصولاتتان یا سایر ویژگیها باشد. در نتیجه باید این برتریها را به مخاطب گوشزد کنید.
برای این که اثبات کنید چرا محصول یا خدمات شما ارزش خرید دارد، باید به مشتری ثابت کنید که برند شما ارزش دیده شدن و شنیده شدن را دارد. به همین منظور باید محتوای خود را به گونهای طراحی کنید که این ارزشمند بودن را به مخاطب القا کند.
۴. روی چه قالبهای محتوایی تمرکز خواهید داشت؟
منظور از قالب محتوایی، متن، ویدیو، تصویر یا صدا است. برای اینکه متوجه شوید که کدام قالب محتوایی را برای استراتژی محتوای خود انتخاب کنید، باید مخاطبانتان را ارزیابی کنید و ببینید که بیشترین مخاطبتان در کجاست.
برای مثال، در چند سال اخیر محتوای ویدیویی یوتیوب محبوبیت زیادی در بین مخاطبان پیدا کرده است و همین امر ممکن است شما را وسوسه کند که به سراغ تولید ویدیو برای یوتیوب بروید. اما قبل از این کار، بررسی کنید که آیا مخاطبان شما در این پلتفرم حضور دارند یا خیر. اگر مشتریان بالقوه شما از یوتیوب استفاده نکنند، با تولید ویدیو وقت خود را برای تولید محتوایی تلف میکنید که به مخاطب نمیرسد و توجه آنها را جلب نمیکند؛ در نتیجه سرمایهیتان نیز به هدر میرود.
وقتی بهترین فرمت تولید محتوا را شناسایی کردید، منابعتان را برای بودجهبندی ارزیابی کنید و طبق آن استراتژی محتوای خود را بنویسید.
۵. محتوای خود را در چه کانالهایی منتشر خواهید کرد؟
همانطور که قالبهای محتوایی مختلفی در اختیار دارید، کانالهای انتشار محتواها نیز متنوع هستند؛ از وب سایت سازمانی شما گرفته تا رسانههای اجتماعی، همگی کانالهای ارتباطی شما با مخاطبان است.
در اینجا نیز وجود مخاطب و ترجیح او درانتخاب کانال محتوایی اهمیت دارد. اگر مخاطبان شما محتوای ویدیویی طولانی را ترجیح میدهند، میتوانید محتوای خود را در یوتیوب منتشر کنید. اگر مخاطبان جوانتری دارید که دوست دارند محتوای کوتاه و سریع را ببینند، استراتژی محتوای خود را بر اساس پلتفرمهای تیکتاک و اینستاگرام بچینید.
۶. چگونه تولید و انتشار محتوا را مدیریت خواهید کرد؟
در نگاه اول مدیریت محتوا و تولید و انتشار آن کار سخت و دلهرهآوری باشد. اما برای آسان شدن مدیریت محتوا و نوشتن یک استراتژی محتوای خوب، کافی است قبل از اجرای محتوا، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
- چه کسی از اعضای تیم چه چیزی را ایجاد میکند.
- جایی که محتوا قرار است منتشر شود.
- وقتی محتوای تولید شده قرار است پخش زنده شود.
در یک تیم کوچک، توجه به این سه نکته آسان است زیرا ممکن است فقط مدیر محتوا یا دیجیتال مارکتینگ تنها فرد تصمیمگیرنده برای استراتژی محتوا باشد. اما در آژانس دیجیتال مارکتینگ بزرگ که با چندین تیم محتوا همکاری دارند، مسئله مدیریت محتوا و نوشتن یک استراتژی خوب نیاز به فرآیندی پیچیدهتر و تفکر تیمی دارد.
نوشتن استراتژی محتوا و مدیریت انتشار آن در زمان مناسب و پلتفرمهای پرمخاطب از درهم ریختگی جلوگیری می کند.
برای تدوین استراتژی محتوا و نوشتن تقویم محتوایی مناسب، پیام شرکت خود و اهداف آن را در نظر بگیرید و سپس با توجه به مخاطبانتان و سلیقه آنها بهترین روش تبلیغات محتوایی را انتخاب کنید.